CONCEPEREA, REALIZAREA ŞI EXPERIMENTAREA UNUI SISTEM PERFORMANT DE TRANSFER  A OXIGENULUI ÎN REACTOARE BIOLOGICE AERATE

 

-TEOFIT-

 

Contract  INOVARE 21/2007

 

 

OBIECTIVE                           ETAPE                          PARTENERI       

 

PAGINA PRINCIPALA

 

 

PREZENTARE PROIECT

 

Proiectul propune conceperea, proiectarea, realizarea si instalarea intr-o statie de epurare a unei instalatii performante de aerare, care trebuie sa asigure necesarul de oxigen pentru procesul biologic aerob din reactor, antrenarea si mentinerea in suspensie a flocoanelor de namol activ din reactor si sa favorizeze interactiunea dintre factorii hidraulici, mecanici, biologici si chimici. Scopul proiectului este de a realiza un reactor biologic aerob care sa permita degradarea materiilor organice pana la dioxid de carbon si apa.

Prin epurarea avansata a apelor uzate deversate de industrie sau de marile aglomerari urbane se asigură conditiile de viata, de existenta a resurselor de apa, precum si cele legate de dezvoltarea durabila a zonelor geografice.

In etapa actuala, in tara, nu sunt instalatii de aerare asa cum se gandeste a fi cea programata. Originalitatea consta in noua turbosuflanta, de conceptie noua, care cauta sa raspunda cerintelor variate ale instalatiilor (conform variatiilor incarcarii si debitului de apa uzata care intra in statie). Noua turbosuflanta este dotata cu un motor electric de 110 kW de mare turatie (15.000 -  20.000) rot/min alimentat prin intermediul unui convertizor de frecventa. Pe arborele motorului electric se amplaseaza direct rotorul  turbosuflantei construit din otel inalt aliat cu titan pentru a rezista solicitarilor. In acest fel se va obtine o masina pneumatica robusta si fiabila care se adapteaza usor conditiilor variate de lucru. Instalatia de transport si distributie a aerului comprimat este conceputa din tabla de inox si ea va trebui sa fie dotata cu toate elementele de siguranta, aparatura de masura si purjare a condensului. Pe acesta se monteaza noile tipuri de dispersoare care permit obtinerea bulelor foarte fine realizate printr-o tehnologie speciala. Ele sunt gandite sa fie realizate cu structura de rezistenta din material plastic, cu membrana elastomer si ochiuri foarte fine. Conceptia si realizarea acestor elemente, deosebit de importante al dispozitivului de dispersie, constituie un element de noutate prin compozitia materialului elastomer, modelul si tehnologia de producere a orificiilor, gradul de deformabilitate al membranei sub actiunea diferentei de presiune etc.

Instalatie de aerare are un grad inalt de complexitate, fapt care impune o colaborare a mai multor societati. Turbosuflanta de mare turatie este o masina cu grad inalt de tehnicitate. Este evident ca o masina cu turatia de pana la 20.000 rot/min impune conditii deosebit de grele pentru conceptie, proiectare si realizare. Complexitatea este mare deoarece produsul impune o tehnologie de fabricatie deosebita, inca nedezvoltata in Romania.

Dispozitivele de dispersie, de asemenea, sunt de conceptie noua si au un grad inalt de tehnicitate si complexitate. Aceasta afirmatie este justificata prin conceptia si constructia dispozitivului care trebuie sa fie rigid (sa nu se deformeze sub presiunea fluidului), iar membrana trebuie sa se deformeze uniform pe intreaga suprafata pentru ca bulele de aer formate in masa de apa sa aibe acelasi diametru si sa fie repartizate uniform in lichid. Se mentioneaza si faptul ca instalatie pneumatica cu toata aparatura de masura, siguranta si control are un grad mare de complexitate care impune adoptarea de  conditii speciale in etape de conceptie, proiectare, executie. Testarile instalatiei de aerare sunt deosebit de complexe ele implicand efectuarea urmatoarelor determinari experimentale: mecanice (referitoare la turbosuflanta centrifugala) fizice (relativ la transferul de masa cu toate componentele – coeficient de transfer, coeficient de corelare, capacitate de oxigenare, randament de transfer etc.), biochimice (relativ la capacitatea instalatiei de a furniza oxigen in procesul biochimic de degradare a materiilor organice). In urma experimentarilor, efectuate in conditii standard si in situ, se vor putea formula concluziile si se vor putea stabili criteriile care stau la baza generalizarii metodei in alte statii de epurare.