SOLUTIE TEHNICA MODERNA DE MAJORARE A EFICIENTEI DE DEPOLUARE A APELOR UZATE CU MARE INCARCARE ORGANICA

 

-SMEDAU-

 

Contract  INOVARE 227/2008

 

 

 

OBIECTIVE                           ETAPE                          PARTENERI       

 

PAGINA PRINCIPALA

 

 

PREZENTARE PROIECT


Proiectul contribuie la relansarea firmelor producatoare de echipamente în domeniul epurarii apelor uzate, prin specializarea acestora în productia, instalarea si întretinerea echipamentelor de mediu.

Tehnologia de epurare a apelor uzate propusa va fi compusa dintr-o treapta biologica bazata pe proces dual film biologic - namol activ, urmata de decantarea suspensiilor. Apa uzata va fi colectata intr-un bazin de omogenizare unde se va masura nivelul fiind apoi preluat de o pompa de transvazare si trecuta in statia de epurare propriu - zisa. Aceasta este de tip biologic fiind constituita din cel putin doua subtrepte, una cu pelicula biologica si una cu namol activ, care sunt aerate si un decantor final de retinere a namolului biologic rezultat. O parte din namolul rezultat se va recircula in compartimentele aerate. Procesul biologic din reactorul aerob se gandeste a fi de tip dual, o tehnologie moderna, aplicata in ultimii ani in strainatate. Este de remarcat faptul ca imbina avantajele atat ale filmului biologic cat si ale namolului activ. Astfel, creste eficienta de epurare si instalatia este mai stabila la socuri de incarcare organica. Pentru stabilitatea procesului biologic, trebuie mentinut echilibrul CBO5 – substrat biologic-oxigen dizolvat, aceasta realizandu-se prin monitorizarea si reglarea oxigenului dizolvat in reactorul biologic.

Statia va fi tip constructie monobloc, rezultata in urma asamblarii la beneficiari a elementelor prefabricate ce pot fi transportate cu mijloacele auto. Cerinta majora a proiectului este de a realiza statii de epurare a apelor care sa se caracterizeze prin raportul maxim eficienta (grad de epurare a apei, puritatea atmosferei, siguranta, fiabilitate, protectia mediului) /cheltuieli totale (investitie si exploatare). In acest mod vor beneficia si agentii economici-cumparatorii si producatorii-membrii in consortiul de realizare a proiectului.

Un astfel de sistem de epurare a apelor uzate nu exista in Romania, deci implicit el va fi un sistem de referinta pentru multe aplicatii in domeniul tehnologiilor de mediu.

Capacitatea statiilor de epurare care se vor implementa pe baza tehnologiei dezvoltate in cadrul proiectului exprimata prin debitul de apa zilnic procesat, se va reflecta prin lungimea totala a constructiei monobloc (statiei), sectiunea transversala ramanand aceeasi pentru intreaga gama si avand la baza acelasi modul prefabricat.

Implementarea tehnologiei conduce la economii importante la factura pentru apele deversate prin reducerea nivelului de CBO5, CCO-Cr etc., precum si de salarizare deoarece instalatia va fi complet automatizata, necesitand doar control periodic. Tehnologia propusa in proiect este de mare actualitate. Are o eficienta ridicata de indepartare a poluantilor si se preteaza foarte bine, atat ca tehnologie implementata in cadrul statiilor de epurare nou proiectate de mici si mari dimensiuni, cat si la retehnologizarea celor existente.