TEHNOLOGII ECOLOGICE AVANSATE DE TRATARE A APELOR DIN PISCINELE OLIMPICE

 

-ECOLIMP-

 

Contract INOVARE 96/2007

 

 

OBIECTIVE ETAPE PARTENERI

 

PAGINA PRINCIPALA

 

 

PREZENTARE PROIECT

Scopul proiectului este elaborarea si dezvoltarea unei tehnologii de dezinfectie a apei pentru piscinele olimpice, utilizand metode fizice, in vederea reducerii semnificative a substantelor chimice utilizate in prezent pentru dezinfectia apei si transferul tehnologic la partenerii cofinantatori. Implementarea tehnologiei va fi facuta pe o instalatie pilot la partenerul P1 (Universitatea Tehnică Cluj - Napoca), pentru verificarea si demonstrarea functionalitatii si utilitatii.

Tehnologia noua propusa are la baza utilizarea ozonului ca agent oxidant in combinatie cu lumina ultravioleta. Se preconizeaza adoptarea unor solutii inovatoare privind:

v      modul de generare a ozonului;

v      transferul de fază gaz-lichid din camera de reactie;

v      Utilizarea luminii ultraviolete, in scopul accelerarii reactiei de dezinfectie a apei si a reducerii ozonului rezidual din apa.

Datorita susceptibilitatii de a fi ingerata in orice moment, apa din bazinele de inot trebuie sa atinga calitatea apei potabile.

Putem defini ca apa potabila, indiferent de normativele utilizate, acea apa care prin consum nu aduce atingere starii de sanatate a individului. Ea nu trebuie sa contina germeni patogeni (bacterii, virusi, paraziti) si nici agenti chimici indezirabili sau toxici susceptibili de a provoca injurii pe termen mai scurt sau mai lung.

Ozonul poate fi considerat agentul oxidant si biocid cel mai eficace existent pentru aplicatii de tratare a apei. Insa, de alta parte, datorita caracteristicilor sale iritante nu poate fi utilizat ca si dezinfectant remanent. Din acest motiv este necesara integrarea unei etape de dezinfectie complementare (clor, brom) in lantul de tratare. Putem intalni produsi secundari de reactie provenind, atat de la actiunea ozonului, cat si de la actiunea dezinfectantilor complementari.

Pe parcursul tratarii ozonul se poate descompune, desolubiliza sau reactiona cu constituenti din produsele supuse tratarii. Reactia rapida si degradarea ozonului diminueaza cantitatea de ozon rezidual. Lipsa acestui ozon rezidual poate limita abilitatile procesatorului in testarea eficientei tratarii, acesta fiind unul dintre dezavantajele utilizarii ozonului ca dezinfectant.

In sistemele clasice transferul ozonului in apa nu se realizeaza in proportia dorita, timpul de contact si reactie este insuficient, rezultand necesitatea utilizarii unor sisteme suplimentare de reconversie a ozonului rezidual din apa pentru a evita aparitia acestuia in piscina (ozonul este gaz iritant pentru organismul uman).

Procesele de oxidare avansate sunt procese combinate astfel incat sa produca un numar mare de intermediari activi si in particular radicalul hidroxid (OH)- pentru tratarea compusilor rezistenti la oxidare.

Dintre acestea mentionam:

         ozonizare la pH mare,

         combinare H2O2 /O3 brom/ozon,

         ozon/UV.

Fluxul tehnologic propus prevede intercalarea instalaţiei de dezinfecţie cu ozon pe traseul de recirculare a apei din piscina şi are urmatoarele trepte de tratare: grup pompare apă, treaptă ozonizare, filtru de nisip cu strat de cărbune activ, instalaţie de sterilizare cu UV, postclorinare, instalaţie de automatizare şi monitorizare.