Statii de epurare ape uzate menajere

Epurarea apelor uzate menajere se realizează în două trepte: fizico-chimică - pentru separarea solidelor în suspensie şi reducerea fosforului în exces şi biologică -  pentru eliminarea substanţelor organice dizolvate, a azotului şi fosforului. Opţional dezinfecţia apei epurate se face cu ozon sau cu clor.

În funcţie de calitatea apei la intrare şi de eficienţa treptei mecanice epurarea biologică se proiectează şi se execută după fluxuri diferite.

I. TIPURI DE FLUXURI DE EPURARE BIOLOGICĂ

a) Staţii de epurare compacte cu o treapta biologică


Staţii de epurare compacte cu  o treaptă biologică, pentru tratarea apei menajere, cu debite între 10 şi 400 m3/zi. Staţia asigură epurarea avansată a apelor uzate menajere cu încărcare conform NTPA002. În funcţie de debit poate fi cu un modul  sau cu mai multe module de epurare. Staţia poate fi amplasată în imediata apropiere a sursei de apă uzată menajeră, fiind funcţională chiar la debite reduse. Producţia de nămol în exces este relativ scăzută, deshidratarea realizându-se în filtre cu saci.

Treapta biologică funcţionează conform următorului flux tehnologic:


diag_treapta_bio
b) Staţii de epurare compacte cu două trepte de epurare biologică succesive pentru ape uzate cu încărcare ridicată în azot și fosfor

Staţii de epurare compacte pentru tratarea apei menajere, cu debite între 10 şi 400 m3/zi

Staţia asigură epurarea avansată a apelor uzate menajere a căror încărcări în poluanţi depăşesc cu mult valorile din standardele de reglementare, în special la indicatorul azot amoniacal. Fluxul de epurare cuprinde: un bazin anoxic, două bazine aerobe succesive şi un decantor secundar. În bazinele aerobe au loc două tipuri de epurare biologică: aerare de mare încărcare în primul bazin şi amestec complet în al doilea bazin. Aceasta se realizează printr-o recirculare externă a nămolului activ din decantorul secundar în fiecare bazin aerob în proporţii diferite astfel încât concentraţia nămolului în bazine să corespundă tipului de epurare ales. În primul bazin are loc o reducere predominantă a carbonului organic şi mai puţin a azotului, iar în al doilea bazin aerob se va finaliza preponderent procesul de nitrificare. Reducerea azotului se face prin recircularea internă din ultimul bazin aerob în bazinul anoxic.

diag_treapta_bio2_400

 

Eficienţa de epurare este superioară staţiilor cu o singură treaptă aerobă.

II. VARIANTE CONSTRUCTIVE


În funcţie de cererea beneficiarului şi de condiţiile de amplasare staţiile de epurare executate de societatea noastră pot fi:

  • - compacte în construcţie betonată îngropate sau supraterane;
  • - modulare din materiale compozite supraterane cu bazine rectangulare;
  • - modulare din materiale compozite supraterane cu bazine cilindrice verticale.

statie_epurare_400

 Fig. 1 Stație epurare

 

modul_epurare_rectangular_400_01

  Fig.2. Modul  epurare cu bazine rectangulare
1 – Jgheab de direcționare; 2 - Decantor primar;  3 - Îngroșător de nămol; 4 - Pompă de nămol;   5  - Bazin anoxic; 6 - Mixer;  7 - Bazin biologic aerob;  8 - Rețea de aerare; 9 - Decantor secundar; 10 – Racord evacuare;

 

modul_epurare_rectangular_400_01

 Fig. 3.  Modul  epurare cu bazine cilindrice verticale
1.Decantor primar vertical, 2. Treapta biologică anoxică, 3. Treapta biologică aerobă, 4. Decantor secundar vertical, 5. Instalație de deshidratare nămol, 6. Scara de acces, 7. Îngroșător nămol, 8. Container modul